Dünyanın 8.Harikası Pamukkale Travertenleri

0 Yorum 1829 kişi okudu

Dünyanın 8.harikası beyaz cennet Pamukkale Travertenleri ve Bergama kraliçesine ithafen kurulmuş şehir Hierapolis her yıl binlerce turisti kendisine hayran bırakıyor. Güzel ülkemizin pamuklara sararak korumamız gereken doğal güzelliklerinden biri aynı zamanda da dünya mirasları listesinde.

Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki bu beyaz cenneti bilmeyen yoktur.  2Teker 2Yürek Quick Routes serüvenimizde doyasıya gezdiğimiz Pamukkale travertenleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde en ön sıralarda yerini almış efsane güzelliğe sahip masalsı bir yer.

Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuş?

Travertenler çeşitli kimyasal reaksiyonların çökelmesi sonucunda oluşuyor. Aslında bir çeşit kaya. Pamukkale bölgesinde travertenlerin olduğu alanda 17 adet sıcak su kaynağı var. Termal su kaynağından çıkarken 35 derece civarında oluyor. Suyun içerisinde bol miktarda Kalsiyum Hidrokarbonat var ve kaynaktan çıktıktan sonra oksijen ile temas ettiğinde Karbondioksit ve Karbon Monoksit uçuyor. Geriye de Kalsiyum Karbonat kalıp çökelmeye başlıyor. Aslında ilk olarak jel halinde oluşuyor ve zaman içinde sertleşerek kaya formuna giriyor.

Videomuzu sonuna kadar izlemelisiniz … Youtube kanalımıza da abone olursanız en yeni videolarımız size bildirim olarak gelecektir.

Pamukkale travertenlerinden suyun indiği yere yapay bir gölet ve bir park yapılmış. Burası ücretsiz girişin olduğu, çayınızı kahvenizi yudumlarken gölde yüzen ördekleri ve beyaz harikayı karşıdan izleyebileceğiniz bir yer. Göletin çok yakınında olan travertenlerin giriş kapısına buradan kolayca ulaşabilirsiniz.

Pamukkale travertenlerine giriş ücretli. Eğer Müze Kartınız ok ise 2019 Ekim’de kişi başı giriş ücreti 60 TL ‘idi.  Biz müze kartımız ile giriş yaptık. Biraz ileride travertenler başlıyor. Burada bir nokta oluşturulmuş. Ayakkabılarınızı elinize almanız ve çıplak ayak ile travertenlere girmeniz zorunlu. Ayakkabılarınızı da buraya bırakamıyorsunuz. O yüzden giderken yanınızda bir çanta yada poşet olsun rahat edersiniz.

Buraya yaz aylarında gelirseniz mutlaka şortunuz yada mayonuz yanınızda olsun. Şifa niyetine doğal havuzlara girebilirsiniz. Turistler hiç kaçırmıyorlar maşallah. Siz de deneyebilirsiniz. Ayrıca yazının devamında anlatacağımız Hierapolis Antik Kentindeki Kleopatra’nın da yüzdüğü antik havuz için lazım olur.

Koruma Altına Alınmış

Pamukkale travertenleri artık koruma altına alınmış. Ayakkabılar ile girmenin yasaklanması gibi bazı önlemler alınmış. Öyle ki gelen turistler yanına travertenlerden hatıra olsun diye bir parça koparıp almaya bile çalışıyorlarmış. O koparılan o parça yerinde durduğu gibi bembeyaz kalmıyor ki aslında, zamanla kararmaya başlıyor. Su akıtma sistemi de kontrol altında tutuluyor. Kaynaktan sürekli olarak suyun akması travertenlerin yosun tutup sararmasına neden olduğu için Pamukkale Belediyesi suyun akışını da kontrole almış.

Pamukkale’ye Ne Zaman Gitmeli ?

Pamukkale’de gezilecek çok fazla açık alan olduğu için yaz aylarını tercih etmelisiniz. Travertenlerin ziyaret saatleri yaz ve kış aylarında değişim gösteriyor. Kış ayı 3 Ekim – 14 Nisan zamanını kapsıyor. Bu aylar arasında gelirseniz 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Yaz ayı ise 15 Nisan – 2 Ekim tarihlerini kapsıyor. Bu dönemlerde ise açılışı saat 08:00’de yapıyorlar. Kapanış saat 21:00

Hierapolis Antik Kenti

Pamukkale travertenlerini bitirdiğinizde sizi Hierapolis Antik Kenti karşılayacak.  Pamukkale’nin yanında da tarihin inşa ettiği güzellik Hierapolis. Antik kentin içinde yer alan tapınaklar ve dinsel yapıların varlığı nedeniyle arkeoloji dilinde burası “Kutsal Kent” olarak geçiyor. MÖ 2. yüzyılda Bergama krallarından II. Eumenes tarafından kurulduğu ve adını da Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşi Heira’dan aldığı düşünülüyor. Burası ayrıca Büyük Konstantin döneminde Frigya bölgesinin başkenti ve Bizans döneminin piskoposluk merkezi olmuş. Burası bir açık hava müzesi.

Antik Tiyatro

Asırlar öncesinde inşa edilmiş 9.500 kişilik antik tiyatroda, hayvan ve gladyatör dövüşleri yapılırmış. Yüksek arkalıklı, aslan ayaklı oturaklar, kentin önemli kişileri için tasarlanmış. Fotoğraf meraklıları için de nefis görüntüler veriyorlar.

Kleopatra’nın Yüzdüğü Antik Havuz

Antik kentin en ilginç ve belki de en sevilen yeri Hierapolis Antik Havuz. Bu suyun cilt hastalıklarına şifasının yanı sıra farklı atmosferi de turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Havuzun içerisinde antik sütunlar arasında yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz. Suyun sıcaklığı her mevsim ortalama 36 derece. Antik havuz giriş ücreti ve saatlerini buradan öğrenebilirsiniz.

Bu muhteşem açık hava müzesindeki Aziz Philippus Kutsal Alanı, Nekropol, Apollon Lairbenos Tapınağı, Roma Hamamı ve Hierapolis Arkeoloji Müzesini görmeden dönmeyin !!!

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yapın

BUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR

2Teker 2Yürek Resmi Websitesidir.
2Teker 2Yürek olarak; Hayatı ıskalamak istemeyen, her yeni keşif ile yenilenen, heybesini güzel anılar ile doldurdukça hayatın anlam kazandığını düşünen 2 Yürek, Dilek ve Özgür CANDAR biz…