Sırlarla Dolu Sivas Divriği – Gezilecek Yerler

0 Yorum 2279 kişi okudu

Divriği’ye çok merak ettiğimiz Unesco Dünya Mirası listesindeki ünlü Divriği Ulu Camisini görmek için gittik aslında ama vardığımızda sırlarla dolu olduğunu öğrendik. Anadolu’da Türklerin ilk kalesi Divriği …

Quick Routes serüvenimizde bizi çok şaşırtan yerlerden biri oldu Sivas Divriği …

Yazının başında dediğimiz gibi Sivas Divriği’ye çok merak ettiğimiz Unesco Dünya Mirası listesindeki Ulu Camiyi görmek için sürdük aslında ama vardığımızda başka güzelliklerin olduğunu ve sırlarla dolu olduğunu öğrendik.

Divriği’ye Kangal tarafından geliyorsanız, yol kâh düzlüklerden kâh virajlı yamaçlardan geçerek su yoları boyunca Divriği’ne varıyor.  Eğer motosiklet kullanıyorsanız çok keyifli.

Divriği’ye varır varmaz hedefimiz olan Ulucami’nin yolunu tuttuk. Vardığımızda saate çok dikkat etmemiştik ancak 17.00’yi geçmiş ve kapılar kapalı. Oralarda oyalanırken bizi gören bir arkadaş, motosikleti ile oradan geçerken durdu yanımızda. Biraz hoşsohbetten sonra durumu anlayınca hemen yardımcı oldu sağolsun. Ulucami restorasyondaymış o yüzden içeri giremiyorsunuz ama gelen ziyaretçiler için yapılan yol sayesinde dışarıdan ziyaret edilebiliyor. Sohbet esnasında bize yardımcı olan arkadaş Divriği’nin başka güzelliklerinden bahsetti. Konakları, kalesi, Demirağ müzesi vs. Bizi burada bir gün daha kalmaya ikna etti. İyi ki etmiş.

Sırlarla Dolu DİVRİĞİ ULUCAMİ

Divriği’de sabah ilk işimiz Ulu Cami’ye gitmek oldu. 1985 yılında UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine alınmış bu başyapıt, aynı zamanda T.C. Cumhurbaşkanlığı makamının da koruması altında. Ülkemizde bu listeye ilk giren eser olmuş, şimdilerde de restorasyonu yapılıyor.

Sırlarla dolu Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 1228-1243 yıllarında inşaa edilmiş. Evliya Çelebi yüzyıllar önce “Methinde diller kısır, kalem kırıktır”. demiş. Sanat tarihçileri tarafından da “Divriği mucizesi”, “Anadolu’nun Elhamrası” gibi ifadelerle tanımlanmış. Sahip olduğu 52 adet tescilli anıtsal eser ve yine sahip olduğu 119 adet tescilli sivil mimari örneği ile adeta bir “müze kent” gibi.

4 özel kapısı var. Şah kapı, cennet kapı, taç kapı ve batı kapı. Burayı farklı ve özgün kılan uzaktan bakıldığında simetrik olduğu düşünülen, fakat özünde asimetrik olan bezemelerde yer alan on binlerce motifin hiç birinin bir daha kendini tekrar etmemesi; kâinattaki farklı varlıkların muhteşem bir ahenk ve denge içerisinde olduklarının taşa nakşedimiş.

Cami minberi, en uzun ömürlü ağaç olan abanoz ağacından yapılmış ve hâlâ orjinalliğini koruyor.

Sadece yapımı 12-13 yıl sürmüş. Yapan usta parçaların birleşiminde tahta çivi kullanmış ve sadece mukavemeti arttırmak istediği yerlerde demir çivi kullanmış. Bu çivilerin de başlarını gizlemiş.

Ulu Camii, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. Yapımı 15 yıl sürmüş ve 1243 yılında tamamlanmış. Baş mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’tır.

 

 

Kapılardaki Gölgelerin Sırları

 

Kapılarda oluşan gölge insan silüetlerinin sırrı hala çözülememiş. Mayıs ve Eylül ayları arasında ikindi namazından 45 dakika önce namaz kılan bir insan silüeti oluşuyor.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın batı kapısında (taç kapı) ikindi vakti görülen namaz kılan erkek silueti, cennet kapısında saat 07.00 sıralarında çıkan namaz kılan kadın silueti ve şah kapısında saat 09.00 sıralarında oluşan ve eseri yaptıran Ahmet Şah’ın başını temsil ettiğine inanılan erkek kafası silueti insanı büyülüyor, şaşırtıyor.

Müzik, Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Su Sesi ile Şifa

Darüşşifa kısmı ruh ve sinir hastalarının tedavi edilmesinde kullanılmış. Baş mimar, yelpaze motifleri ve tonoz işlemeleriyle bir akustik yakalamış. Kur’an-ı Kerim tilaveti, tasavvuf müziği, suyun ortada bulunan havuza akarken ve havuzdan tahliye olurken çıkarmış olduğu sesler, ruh ve sinir hastalarının tedavisinde kullanılmış. Bu sesler, Darüşşifanın sağında ve solunda bulunan hasta odalarına, içeride yatan hastaların ihtiyacı kadar iletilerek, hastaların tedavisi sağlanmış.

Ulu Camii’ye hayran kaldık. Burası bizce önce bizler tarafından yeteri ilgiyi görmüyor. Tanıtımının çok iyi yapılması, bu başyapıtı dünya üzerinde herkesin  bilmesi gerekli. Hepimize görevler düşüyor.

Fethi Mümkün Olmayan DİVRİĞİ KALESİ

Ulu Camii’den ayrılıp çok kısa bir mesafe sonra şehri tepeden gören Divriği kalesine ulaştık. Mengücekliler dönemine ait kalenin günümüze dış surları ulaşabilmiş aslan başlı figür de bu surlarda. Bu kalenin savaşarak alınabilmesinin mümkün olmadığını ancak uzun süren kuşatmalar ile içeridekileri açlığa ve susuzluğa mahkum edilerek mümkün olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Kalenin üzerine çıktığınızda, arkanızda yalçın kayalıklar ve mükemmel bir kanyon önünüzde de muhteşem Divriği ovası manzarası izleyebiliyorsunuz.

Divriği Konakları

Divriği’nin kendine özel mimarisi ile konakları son zamanlarda büyük ilgi görmeye başlamış. Bizim zamanımız çok kalmamıştı o nedenle Divriği ile anılan, ülkemizin demirağlarla örülmesinde büyük pay sahibi, soy ismini Atatürk’ün verdiği Nuri Demirağ’ın doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Mühürdarzade konağı ziyaret ettik.

Konağın yetkilisi sağolsun bizimle çok ilgilendi ve her konuda bilgilendirdi.

Nuri Demirağ Kimdir ?

Bankacılık ve memurluktan sonra müteahhitlik hayatına başladı. Türkiye’de havacılık sanayiinin önderi oldu, 1936’da ilk Türk uçağını yaptı. Çok partili rejimdeki ilk muhalefet partisini kurdu. Ankara’nin doğusuna ilk demir yolunu yaptı. İlk yerli paraşütü yaptı. 1922’de ilk Türk sigara kağıdını üretti.

Bursa’da Sümerbank’ın Merinos Fabrikası‘nı kurdu. İstanbul Boğazı’na özel köprü yaptırmayı projelendirdi. İlk şehir ve köy planlarını hazırladı. Karabük’te demir ve çelik fabrikası, İzmit’te selüloz fabrikası, Sivas’ta çimento fabrikaları kurdu. İstanbul’daki büyük hal binasını yaptı. Kardeşi Abdurrahman Naci Demirağ ile birlikte servetlerini Türkiye’nin sanayi kalkınması için seferber etti.

Divriği bizi hayrete düşüren doğası, eserleri ve konakları ile çok etkiledi gerçekten. Önce Türkiye’yi Keşfet

Her şehrinde başka güzellikle, başka hikayeler var. Gezi rotalarımızı önce ülkemizin henüz görmediğimiz şehirlerine yaparak, anlatarak, paylaşarak ülkemizin tanıtımına destek olabiliriz …

Sosyal medya hesaplarımızı ve youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın !

Quick Routes serüvenimizden diğer yazılarımız için TIKLA

Yorum Yapın

BUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR

2Teker 2Yürek Resmi Websitesidir.
2Teker 2Yürek olarak; Hayatı ıskalamak istemeyen, her yeni keşif ile yenilenen, heybesini güzel anılar ile doldurdukça hayatın anlam kazandığını düşünen 2 Yürek, Dilek ve Özgür CANDAR biz…